Neem contact op:

T. +31(0)184-74 60 70
info@bss-nederland.nl


Leidingsystemen

Voor perslucht en stikstof

Een aluminium leidingsysteem, de keus voor de toekomst


Dagelijks worden er nieuwe bedrijfsgebouwen opgeleverd, waarvan vele worden voorzien van een leidingsysteem voor de distributie van perslucht. Perslucht is een duur medium, lekkage en drukverlies zijn vaak onnodige verliesposten. Van de totale industriële energiebehoefte gaat jaarlijks 10% naar de perslucht- en vacuümopwekking. Deze energie gaat naast het maken van perslucht, vooral op aan warmteverlies bij de compressor, aan energie om de lucht te drogen, aan drukverlies over de vele fi lters, leidingen, afsluiters, slangen en niet op de laatste plaats aan dure lekverliezen. Als persluchtgebruiker bent u erbij gebaat deze distributie zo goedkoop, zo veilig en zo onderhoudsarm mogelijk te doen.

Om deze reden is een aluminium leidingsysteem voor u de beste keus.

Hoe komen uw persluchtkosten tot stand?


De kostprijs van uw perslucht bestaat uit drie hoofdcomponenten. De genoemde percentages zijn goede richtwaarden welke licht kunnen variëren per installatie. Deze kosten zijn bepaald over een gebruiksduur van 10 jaar. De technologische ontwikkelingen met betrekking tot energiebesparing gaan snel en rendementen van compressoren zijn op meerdere manieren te verhogen, terwijl energie vrijwel zeker alleen maar duurder zal worden.

Installatiekosten bevatten de afschrijving van de compressor, droger, filters, afsluiters, snelkoppelingen, slanghaspels en het leidingsysteem (montage en aanschaf). Deze afschrijving maak voor 10% deel uit van uw persluchtkosten.

Onderhoudskosten zijn servicebeurten, smeermiddelen, filterelementen en de kosten veroorzaakt door gebruik van slechte snelkoppelingen (korte standtijd). Hier mag u niet op besparen, een te laat vervangen filterelement geeft zeer hoge drukverlieskosten. De onderhoudskosten bedragen plm. 5% van uw totale
persluchtkosten.

Energiekosten is de elektrische voeding voor de compressor en de droger. Alle onderzoeken geven
hetzelfde aan: de energiekosten hebben het grootste aandeel in uw perslucht kosten: wel 85%.
Met de toenemende energiekosten loopt dit percentage alleen maar op!
 

 

“Als gebruiker moet u uw persluchtinstallatie specificeren om energieverlies te voorkomen, de aanschafkosten van de installatie zijn vrijwel niet bepalend voor uw persluchtkosten. Wat u nu bezuinigt op uw installatie, door gebruik van goedkope materialen, betaalt u later honderden keren extra aan energiekosten.”

De werkelijke kostprijs van een leidingsysteem


Een aluminium persluchtsysteem heeft een hogere materiaalprijs in vergelijking met staal- of kunststofsystemen. Uiteindelijk bepaalt de materiaalprijs in combinatie met de arbeidskosten de prijs van een persluchtsysteem. De werkelijke prijs van uw persluchtsysteem wordt pas duidelijk als het systeem in gebruik genomen wordt. Een lek- en corrosievrij persluchtsysteem bespaart u veel energie. Een persluchtsysteem dat geen onderhoud vergt en dat zich gemakkelijk laat aanpassen, zal in de toekomst minder kosten met zich mee brengen.

kosten eenmalig: componenten voor het persluchtsysteem.

kosten eenmalig: arbeid (installatiekosten) en inzet speciale gereedschappen.

kosten terugkerend: energie, lekkage’s, drukval, conditionering, onderhoud.

 

Een Sicomat of INFINITY systeem wordt eenvoudiger en sneller aangebracht, wat veel geld bespaart aan arbeidsloon en manuren. Na de installatie wordt het systeem jarenlang gebruikt en daar zit de échte winst. Terugkomende kosten, zoals afgebeeld met de rode pijl, zijn groter bij staal en kunststof en deze kosten komen ieder jaar weer terug. De kans is zeer klein dat deze kosten per jaar minder worden. Gezien de stijgende energiekosten zullen de kostenverschillen tussen staal, kunststof en aluminium alleen maar groter worden.

Design en ontwikkeling door: WA Design reclame & adviesbureau